Το μάθημα Αρχές Διοίκησης και Οργάνωσης Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων στοχεύει στην θεμελίωση των βασικών οργανωτικών και διοικητικών θεωριών και στην ανάπτυξη των βασικών αναλυτικών μεθόδων, ενώ παράλληλα, δίνει έμφαση στην ανάλυση συγκεκριμένων μελετών περιπτώσεων (case studies) που σχετίζονται με τις ενότητες που εξετάζονται σε κάθε διάλεξη.
Το μάθημα είναι δομημένο με τρόπο ώστε να εξετάζονται οι οργανωτικές και διοικητικές ιδιαιτερότητες του συνόλου των ναυτιλιακών επιχειρήσεων (ν.ε.), ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις επιχειρήσεις της χύδην φορτηγού ναυτιλίας, όχι μόνο γιατί είναι η αγορά με την μεγαλύτερη πολυμορφία και τις περισσότερες ιδιαιτερότητες, αλλά, επιπλέον, διότι είναι η αγορά στην οποία δραστηριοποιούνται οι περισσότερες ελληνόκτητες επιχειρήσεις.
Η επιτυχής παρακολούθηση του μαθήματος επιτρέπει στον/την φοιτητή/τρια να αποκτήσει γνώσεις σχετικές με το αντικείμενο της διοίκησης των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, να αναλύει το περιβάλλον λειτουργίας των ν.ε. και τους περιορισμούς που θέτει στην οργάνωση και διοίκηση τους, να κατανοεί και να είναι σε θέση να αναλύσει σύνθετα οργανωτικά και διοικητικά ζητήματα των ν.ε.
Το μάθημα Αρχές Διοίκησης και Οργανωσης Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων έχει σαν σκοπό να παράσχει τις βάσεις για την κατανόηση των τρόπων οργάνωσης και διοίκησης των ναυτιλιακών επιχειρήσεων στο ευρύτερο περιβάλλον λειτουργίας τους, την παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία, να εξηγήσει τις αναγκαίες προσαρμογές των θεωριών και των εργαλείων του Μάνατζμεντ για τις ανάγκες τις ναυτιλιακής βιομηχανίας και να παράσχει γνώσεις που να συμβάλλουν στην αναλυτική και συνθετική ικανότητα των διδασκομένων.
Οι διδασκόμενοι μέσω της παρακολούθησης του μαθήματος επιδιώκεται να αναπτύξουν τις ακόλουθες γενικές ικανότητες:
Η Διοίκηση & Οργάνωση των Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων είναι αποτέλεσμα της προσαρμογής των θεωριών της επιστήμης της Διοίκησης-Οργάνωσης Επιχειρήσεων και της Ναυτιλιακής Οικονομικής για την εφαρμογή τους στις Ναυτιλιακές Επιχειρήσεις (ν.ε.). Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ναυτιλιακής βιομηχανίας και των επιχειρήσεων της δεν επιτρέπουν την αυτόματη εφαρμογή θεωριών και αναλυτικών εργαλείων της επιστήμης της Διοίκησης των Επιχειρήσεων χωρίς την αντίστοιχη προσαρμογή τους. Ακόμη και στο εσωτερικό της ναυτιλιακής βιομηχανίας παρατηρούνται σημαντικές διαφορές στους τρόπους διοίκησης, οργάνωσης και λειτουργίας των ναυτιλιακών επιχειρήσεων που συμμετέχουν με τα πλοία τους σε διαφορετικές ναυλαγορές. Σκοπός του μαθήματος είναι η ανάλυση των οργανωτικών και διοικητικών προβλημάτων των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, υπό το πρίσμα των ιδιαιτεροτήτων που συνδέονται με τις ναυλαγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται.
Το περιβάλλον λειτουργίας των ναυτιλιακών επιχειρήσεων μεταβάλλεται γοργά. Η παγκοσμιοποίηση είναι φαινόμενο που ενώ καταγράφεται στη ναυτιλιακή βιομηχανία εδώ και αρκετές δεκαετίες, παρουσιάζεται στις μέρες μας με διαφορετική ένταση και με τρόπο ο οποίος επηρεάζει άμεσα σχεδόν όλες τις πτυχές της οργάνωσης και διοίκησης των ναυτιλιακών επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, οι δομικές μεταβολές που σημειώνονται στις παγκόσμιες ναυλαγορές, επιβάλλουν στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις οργανωτικές και διοικητικές προσαρμογές. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων εντείνεται. Η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα συνδέονται όλο και περισσότερο με την ποιότητα της παραγόμενης υπηρεσίας, την επικέντρωση στον ανθρώπινο παράγοντα, την ανταπόκριση των επιχειρήσεων στις κοινωνικές προσδοκίες μέσω της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Παράλληλα, το πρότυπο των επιτυχημένων επιχειρήσεων του παρελθόντος που βασίζονταν στην εμπειρία και την παράδοση, τείνει, υπό τις σημερινές συνθήκες, να εξαντλήσει τη δυναμικότητά του. Στο πλαίσιο αυτό, η Διοίκηση των Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων, καλείται να συμβάλλει στην αναζήτηση λύσεων για την καλύτερη προσαρμογή των επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες και την αύξηση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητάς τους.
Το μάθημα αποτελείται από τρεις ενότητες:
Οι διαλέξεις επικεντρώνονται στις ακόλουθες ενότητες: